Alt om løb og løbetræning

Fra sofa til Maraton

Stil dine begynderspørgsmål her

Fra sofa til Maraton

Indlægaf Skurken » lør 23 jun, 2018 15:05

Er det muligt at komme fra sofaen og kunne løbe maraton på omkring 15 måneder.

Har måske muligheden fo at komme til USA og løbe USMC maraton i 2019 og det har sgu vækket noget i mig, men det er ikke så tit jeg løber andet end fra sofaen og ud til køleskabet og tilbage igen :D

Går dog tit marchture og deter ikke noget problem at gå de 42 km for mig, mendet er jo ikke helt det samme, løb DHL sidste år uden nogen form for træning og klarede den på 32,28.

Har i nogle gode ideer til hvordan jeg skal gribe sådan en udfording an, uden at splitte mig selv helt ad.

Skurken
Skurken
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: lør 03 okt, 2009 09:08

Re: Fra sofa til Maraton

Indlægaf MKjaer » lør 23 jun, 2018 19:32

Jo flere timers løb du har i benene, jo mere forberedt er man somregel til at træne op til et Marathon. 15mdr er dog tid nok, der er mange som har gjort det på meget kortere tid. Men chancen for succes uden skader øges jo længere tid man har.

15 måneder kan modsat være så lang tid ude i fremtiden at man taber motivationen midtvejs. Derfor ville jeg dele tiden op i forskellige mål (5K, 10k, HM og til sidst Dit Marathon). Start med et sofa til 5km program (eller et andet forholdvis simpelt begynder program), de kan findes mange steder på nettet. Det vigtigste er ikke at starte for hurtigt op, idet led og sener skal nå at følge med. Når første mål er i hus, så har du cirka 50 uger tilbage. Nu begynder du stille og roligt at bygge på de ugentlig km, enten ved at løbe flere gange om ugen eller ved stille at rolig at løbe længere en dag om ugen - du kan her meget vel finde et god 10km program og melde dig til et 10km løb i efteråret/vinter. I foråret 2019 finder du et godt halvmarathonsprogram som tager udgangspunkt i de km du på det tidspunkt løber om ugen - eller fortsætter med at øge de ugentlig km imens du satser på en PR på de 10km. Generelt er der en sammenhæng imellem hvor mange km man løber om ugen og hvor hurtigt man løber, men vigtigste er at løbe konsekvent og undgå skader. 16uger før dit Marathon påbegynder du et af de gamle programmer her fra løbesiden, og så er du klar til de 42km.

Ovenstående er sådan som jeg ville gøre det hvis jeg havde 15mdr. Der er helt sikkert andre som vil gøre det anderledes.

Du skal ikke undervurdere effekten af at gå, på både kondition og led, du vil helt sikkert have en fordel modsat hvis du ikke gik march.

Kan du lide at nørde så har Pete pfitzinger skrevet to fantastiske bøger med fokus på henholdsvis 5K-til-HM og Marathon som både vil vejlede dig i hvordan du øger km om ugen og hvad du skal fokusere på for at blive hurtigere på de valgte distancer. De kræver dog noget af dine ben, så kan ikke anbefale dem før du er blevet en nogenlunde habil løber.
MKjaer
 
Indlæg: 67
Tilmeldt: tirs 26 jul, 2011 21:20

Re: Fra sofa til Maraton

Indlægaf skk » lør 23 jun, 2018 20:44

Gode råd fra MKjaer! Husk een ting mere: roligt løb er meget, meget langsomt! Og skal du lykkes uden skader skal du virkelig løbe i langsomt tempo! Jeg kan anbefale en gammel tråd her på forum der hedder "roligt løb er meget svært" - den er lang, men der meget godt at hente her..
skk
 
Indlæg: 79
Tilmeldt: tors 29 mar, 2012 20:38

Re: Fra sofa til Maraton

Indlægaf anderss74 » søn 24 jun, 2018 23:57

Næsten alt hvad jeg lige kan finde på stå ovenfor :D

Jeg vil anbefale dig at læse alle de små tekstbidder der ligger under fanebladet "viden om løb".

Thomas der står bag denne siden, er også den der står bag de programmer du kan få hvis du går ind på programmer og betaler for dem. Det er nogle rigtigt gode programmer som han har udarbejdet. Jeg ville klart overveje at købe sådan et program hvis jeg var i din situation.

Anders.
PR M 3:05. Mål 2015 at komme tilbage til fordums styrke. Senest 3:15: ved Chp. 2014.
anderss74
 
Indlæg: 935
Tilmeldt: søn 22 mar, 2009 00:25


Tilbage til Begyndere

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 990: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /cache/tpl_prosilver_overall_header.html.php:131)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 990: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /cache/tpl_prosilver_overall_header.html.php:131)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 990: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /cache/tpl_prosilver_overall_header.html.php:131)
VIDEN OM LØB
Begynder guide
Pulstræning
Løbetræning
Løbeteknik
Krop & træning
Kost & ernæring
Maraton guide
ARTIKLER
Forskning
Kost & ernæring
Begivenheder
Styrketræning
Træningsteori
Anmeldelser
Kendte løbere
BEREGNINGER
Løbetider
Nyttige formler
Pulstræning
Kondital & iltoptagelse
Vægttab & tid
BMI - body mass index
Energibalance
Aldersgradueret tider
Energiforbrug ved løb
Fedtprocent
Flere beregninger
FORUM
Løbetræning
Løbehistorier
Begyndere
Orienteringsløb & terrænløb
Motionsløb
Maraton & halvmaraton
Ekstremløb
Kost & ernæring
Løbeudstyr
Skader & geoptræning
Køb & salg
Diverse
MEDIER
Copenhagen Marathon (2012)
Copenhagen Marathon (2011)
Nike Marathontest 3 (2011)
Copenhagen Halvmarathon (2010)
Nykreditløbet (2010)
Copenhagen Marathon (2010)
Nike Marathontest 1 (2010)
MINI Havneløb (2009)
Änglemark Aftenløb (2009)
Copenhagen Athletics Games (2009)
Adecco Strandparkløb (2009)
LINKS
Generelt
Eliteløbere
Løbeblogs
Organisationer
Løbeklubber - Sjælland
Løbeklubber - Jylland
Løbeklubber - Fyn
Løbeklubber - Bornholm
Løbeklubber - Hele Danmark
© 2008-2012 LOEBESIDEN.DK - UDVIKLET AF REALWEB.DK KONTAKT  OM OS