Træning for begynder i rimelig god form

Stil dine begynderspørgsmål her
Post Reply
messikruse
Posts: 1
Joined: Sun 28 May, 2017 21:30

Træning for begynder i rimelig god form

Post by messikruse » Thu 01 Jun, 2017 11:56

Hej med jer :D Jeg kunne godt tænke mig at komme i gang med at løbe. Jeg løber nogle gange hér og der, men jeg løber ikke fast. Og det er det jeg gerne vil gøre. Jeg har kigget under opbygning af træningsprogram, men jeg kan slet ikke overskue det :(

Så jeg kunne godt tænke mig hvis nogen ville skrive idéer til træning eller et komplet program? Mit mål kan i se i min signatur. Målene ville jeg bare lige høre om var realistiske? Først kunne jeg godt tænke mig at få 5k under 25 min.(Helst mindre end det), herefter en 10k, så HM osv. Kunne godt tænke mig at høre om jeg kunne erhverve mig nogle bøger eller sådan noget.

Det skal lige siges, at jeg har løbet 10k før, men det var useriøst hvor jeg samlede penge ind til Knæk Cancer 8-) Jeg spiller desuden fodbold 2 gange om ugen (mandag og onsdag) og min PR på 5k blev løbet i søndags.

Tak på forhånd :P :P
PR:
5k: 25:12
10k:
Halvmarathon:
Marathon:

Mål 2k18:
5k: <23 min

Rasmus96
Posts: 26
Joined: Thu 23 Feb, 2017 16:34

Re: Træning for begynder i rimelig god form

Post by Rasmus96 » Fri 02 Jun, 2017 16:48

messikruse wrote:Hej med jer :D Jeg kunne godt tænke mig at komme i gang med at løbe. Jeg løber nogle gange hér og der, men jeg løber ikke fast. Og det er det jeg gerne vil gøre. Jeg har kigget under opbygning af træningsprogram, men jeg kan slet ikke overskue det :(

Så jeg kunne godt tænke mig hvis nogen ville skrive idéer til træning eller et komplet program? Mit mål kan i se i min signatur. Målene ville jeg bare lige høre om var realistiske? Først kunne jeg godt tænke mig at få 5k under 25 min.(Helst mindre end det), herefter en 10k, så HM osv. Kunne godt tænke mig at høre om jeg kunne erhverve mig nogle bøger eller sådan noget.

Det skal lige siges, at jeg har løbet 10k før, men det var useriøst hvor jeg samlede penge ind til Knæk Cancer 8-) Jeg spiller desuden fodbold 2 gange om ugen (mandag og onsdag) og min PR på 5k blev løbet i søndags.

Tak på forhånd :P :P
Hey!
Med hensyn til bøger vil jeg anbefale bogen "Løb som eliten" af Claus Hechmann
Du vil relativt let komme til at løbe sub-25, hvis du ikke tidligere har løbet struktureret og nu vil gøre det mere struktureret. For at komme sub-25, kunne du have 2 "hårde" træningspas ugentlig, med 3-4 dages mellemrum.
Det ene træningspas skal være et såkaldt "tempo-pas" hvor du holder et relativt højt tempo over længere tid. F.eks. 3 X 2000m (pause 4 min. mellem hvert interval) -> I hovedtræk gør dette dig i stand til at holde et relativt højt tempo over længere tid.
Det andet træningspas skal være nogle kortere intervaller, med din nuværende hastighed kunne det være fornuftigt at sigte efter 6 X 800m -> I hovedtræk vil dette gøre dig i stand til at løbe hurtigere.

Et mix mellem ovenstående træningspas vil altså både give dig udholdenhed(Tempo) og fart(interval)
En måned eller to hvor du træner med sådanne hårde træningspas, vil med stor sandsynlighed gøre dig i stand til at løbe sub-25. Du bør dog i starten være opmærksom på at det vil være i orden blot at løbe 2 X 2000m og 4-5 X 800m.
Du skal desuden løbe progressivt, altså hurtigere og hurtigere jo længere du kommer hen i det enkelte træningspas.

Ovenstående del af træningen vil være dit kvalitetstræning, derudover vil du også have noget kvantitet her vil det være fint med 1-3 dage i roligt tempo alt fra 4 til 10 km. her mener jeg 5:40 -> 6:20 tempo for dig umiddelbart.

Udover jeg nævnte du bør gå stille frem med kvalitetstræningen bør du gøre det samme med kvantitetstræningen, således summen af din træning, maks. er en ugentlig forøgelse på 10% af det samlede workoutput.
Alt efter skadeshistorik bør du gå endnu langsommere frem. Ovenstående betragtninger er meget overordnede, hvilket man kunne individualisere væsentlig mere med mere info om din sportslige historik.

***Tilføjelse*** Læste lige igen at du spiller fodbold 2 gange i ugen, derfor vil jeg anbefale blot at inkludere tempo-turrene i din træning også tænke fodbold, som din interval træning.

AHan
Posts: 3
Joined: Mon 22 May, 2017 07:37

Re: Træning for begynder i rimelig god form

Post by AHan » Mon 05 Jun, 2017 11:34

Hej

Min første post. :)

Jeg kigger lige med her, da jeg er lidt i samme situation som trådstarter: I denne omgang seriøs træning siden maj '16, rimelig god form opnået primært med 3-4 ugentlige træninger i træningscenter, hvor jeg har brugt cross-trainer/elliptical 30-60 min/gang (interval/threshold har jeg siden fundet ud af :D , mest zone 4-5) kombineret med div. styrkeøvelser: pull-ups, dips, kettlebell-swings osv. ofte kørt som triplesæt eller højere antal sæt uden pauser. Lagde kost fuldstændigt om ("clean eating"), tabt 15 kg, hvilepuls nu 44. Startede så småt med at løbe i marts i år på løbebånd efter cross-trainer-sessionen. Lokalt 5K (og 10K) løb 10. maj, hvor jeg kom ind i tiden 26:16. Siden har jeg løbet på 25:11 (GPS) og 10K godt 56 minutter (ifm. temporun). Har prøvet at begynde basic 5K-programmer før, sidst 2011 resulterende i skader efter få uger (forsiden af skinneben omkring fodled). Denne gang er måske lykkens gang. :)

Jeg er i øvrigt 39 år, højde 168 cm, vægt 66,9 kg. :P Har lige øget træningsmængden og løber nu tre gange ugentligt (2 pas i Zone 2 (60-70 %HRR) og 1 dag med moderat fartleg) og supplerer med elliptical ca. 1 gang ugentligt. Distancerne nu ca. 7 km for at akkomodere for 3 i stedet for 2 løbepas.

Nu min pointe: Rasmus96's forslag er fine, men er de ikke lidt hårde for en relativt løbs-nybegynder med et tempo-pas ugentligt oveni fodbold? Udholdenheds- og intensitetsmæssigt kan messikruse meget mere, men man inviterer til skader med en så voldsom øgning i træningsmængden fra den ene uge til den anden.

PS: Jeg har selv skåret ned på intensiteten efter at have kigget rundt herinde. :) Rettede fra Z3 til Z2, da det passer bedre med %HRR.

Teddy
Posts: 763
Joined: Fri 24 Apr, 2009 23:24
Location: Lyngby

Re: Træning for begynder i rimelig god form

Post by Teddy » Mon 05 Jun, 2017 21:05

Jeg ville absolut også hellere anbefale en form for grundtræning, med øget mængde roligt løb, burde være nok til at komme under 25 min og sikre at det sker uden skader.

User avatar
TWN
Posts: 503
Joined: Fri 04 Nov, 2011 17:31
Location: København

Re: Træning for begynder i rimelig god form

Post by TWN » Tue 06 Jun, 2017 09:35

messikruse: jeg kan se på dit indlæg at:

- Du vil gerne være langdistanceløber og bl.a. løbe distancer længere end marathon.
- Du har en lang tidshorisont.

Den klassiske tilgang, og vel også den de fleste erfarne trænere vil anbefale i dag, vil være at arbejde med grundformen i nogle år. Der står lidt om grundtræning her:

http://www.loebesiden.dk/opbyg_traeningsprogram.php" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.loebesiden.dk/grundtraening.php" onclick="window.open(this.href);return false;

I disse tekster nævnes tempoløb og mælkesyretræning. Det er du nok ikke klar til endnu, da din krop endnu ikke kan udsættes for den mekaniske belastning der er ved hårdere løbetræning, uden at skadesrisikoen bliver stor. Så der vil være brug for en periode med udelukkende roligt løb, hvor ugedistancen gradvist øges. Forøgelsen fra uge til uge bør være max 10% i starten (og senere mindre), men mange begyndere vil være nødt til at gå langsommere frem for at undgå skader. Selv med roligt løb alene, vil du på få måneder formentlig opleve meget store fremskridt.

Når der er gået nogle måneder og din længste ugentlige tur er nået op på 10 km. eller mere, og du kan løbe de 10 km. i roligt tempo med pænt overskud og uden smerter/ømhed efterfølgende, kan du tilføje 5-10 minutter moderat løb (lidt hurtigere end roligt) på en af de ugentlige ture. Og efterhånden gradvist nærme dig den type grundtræning, som er nævnt i linksene ovenfor.

Også en kommentar til AHans indlæg:

Begyndere er meget forskellige, og hvor blødt der skal startes op for at undgå skader er meget individuelt. Nogle vil kunne starte ud med at løbe 20 km. om ugen. Andre skal starte helt uden løb, men med gang, og først efter noget tid indtroducere fx. 2x1 minut jog på gåturene. Hvor man ligger i det spektrum er jo så spørgsmålet, og det er svært at komme med generelle retningslinier, men faktorer som alder, vægt og træningsbaggrund spiller helt klart ind.
http://www.endomondo.com/profile/1339028" onclick="window.open(this.href);return false;
PR: 5k: 17:39 dec14 | 10k: 36:32 maj15 | 21,1: 1:20:42 sep15 | 42,2: 2:48:29 sep17

Wefit
Posts: 1
Joined: Mon 29 Oct, 2018 16:36

Re: Træning for begynder i rimelig god form

Post by Wefit » Mon 29 Oct, 2018 16:45

Hejsa,

Det lyder som nogle gode mål du har sat dig. Ift. træningen op til sådan et mål, så kræver det et struktureret program. Så fedt at du spørger lidt til råds. Jeg synes ikke det lyder realistisk med den rigtige træning.

Det kan godt være svært, at give gode råd til specifikke træningsprogrammer, da der kan være stor forskel på os som mennesker. Hvis du har nogen knæskader eller lign skal du jo selvfølgelig tage højde for dette. Ellers er det vigtigt, at du starter med en god grundtræning, for at vænne din krop til at løbe regelmæssigt. Bagefter kan du begynde at putte nogle intervaller i din træning, som kan hjælpe dig til mere udholdenhed en bedre iltoptagelse og at kunne arbejde med mælkesyre i benene over længere tid.

Vi har selv lavet 2 gratis træningsprogrammer, som du kan bruge til lidt inspiration. Her vil du både finde et program til grundtræning og et med intervaltræning. Brug det som sagt til inspiration, hvis du er interesseret:http://www.wefit.dk/product-category/tr ... gram-loeb/

Du kan også læse lidt mere om opbygningen af et træningprogram her, hvis du selv vil vide lidt mere om hvordan du gør det.http://www.wefit.dk/loebeprogram/

Jeg håber det kan bruges!

User avatar
nørden
Posts: 225
Joined: Mon 07 Sep, 2009 20:07
Location: Allerød

Re: Træning for begynder i rimelig god form

Post by nørden » Mon 29 Oct, 2018 21:04

SPAM!!
PR: 10km : 39.58 (juni 2010) / ½M : 1.29.20 (april 2012) / M : 3.11.16 (oktober 2012)
http://www.endomondo.com/workouts/user/199594" onclick="window.open(this.href);return false;

Post Reply